Körkortstagare luras av trafikskolor?

Ja, den där körkortsdiskussionen då. Den har ju blossat upp på sistone på grund av den där opålästa killen med debattartikeln. Han var ju med i TV4 i morse. Påstår att STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund) försöker få fler obligatoriska kurser för att tjäna pengar (eh... vart är dom pengarna???). Om man tar introduktionsutbildningen som exempel (den man måste gå för att få övningsköra privat) så finns det långt fler utbildare än trafikskolorna, så redan där faller ett av hans argument.
Besluten om de obligatoriska kurserna är tagna av regeringen efter grundläggande utredningar.

Det jag försöker göra på mina introduktionsutbildningar är att dels prata om risker i trafiken (t ex alkohol, trötthet osv), men till största del gå igenom utbildningsplanen och försöka ge så mycket tips som möjligt för att göra elevernas mängdträning hemma lättare och därmed spara körlektioner. Jag vill att de lär sig rätt från början, så att de inte behöver lära om då de eventuellt kommer tillbaka till trafikskolan för att ta körlektioner. Jag uppmuntrar handledarna att, om möjligt, åka med på körlektionerna för att lättare få en uppfattning om vad eleven behöver öva på. Det är jättekul att få en elev till trafikskolan som redan vid första lektionen hanterar bilen (t ex växling) på ett bra sätt - och de eleverna blir fler och fler tack vare introduktionsutbildningarna (det är ju lätt att jämföra med hur det var innan den kursen kom).
Majoriteten som gått introduktionskursen tycker att de fått mycket nyttigt med sig - både tips kring övningskörning och en uppfräschning av sina trafikkunskaper. Sen tycker många att man behöver ändra på reglerna som säger att man måste gå kursen med varje elev och där kan jag till viss del hålla med om att man kanske behöver göra någon annan lösning.

Riskettan är en ny utbildning (1 april 2009) som handlar om riskbeteenden, alkohol, droger, stress och trötthet. Även den kursen har resulterat i positiv respons från dom som gått den. Att det är nyttigt och viktigt att diskutera dessa problem och lära sig mer om dem. Förhoppningsvis kommer denna kurs avspegla sig i färre olyckor i framtiden. Att denna kurs kommit till beror ju faktiskt på att många dör i trafiken på grund av just alkohol, droger, trötthet, osv. Är det inte värt att göra något att försöka rädda liv?

Nej, seriösa trafikskolor försöker inte lura elever på pengar. Vi trafiklärare försöker ge eleverna en så bra utbildning som möjligt - ofta tillsammans med deras privata handledare. Vi försöker planera lektionerna så att de blir så effektiva som möjligt. Vi kan inte "göra jobbet" åt eleven, men vi han hjälpa honom eller henne på vägen.
En del elever får sin utbildning hemma - en utbildning som kan vara alldeles utmärkt (det finns många duktiga privata handledare!). Men för dom som behöver hjälp - med hela sin utbildning eller delar av den - finns vi där. Och vi sliter hårt i bilarna, ska ni veta. Belöningen är när eleverna flyger ur bilen på Vägverket med ett jätteleende och ett alldeles färskt körkort =)

Kommentarer
Postat av: jossan

hejhej! ^^ allt bra? :) vad tycker du om gina tricots väskor , HISS eller DISS? kommentera gärna mitt inlägg"Gina tricots väskor" :),då skulle du göra mig jätte glad! :D

kram

2009-07-28 @ 16:09:23
URL: http://ligon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0